Kysané zelí
Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínů a dá se konzumovat přímo nebo upravit v kuchyni. Vitaminy C, B, bakterie mléčného kvašení a minerály zvyšují imunitu a odolnost proti stresu a my Vám poradíme, jak si jej připravit.
Domácí kysané zelí
Hlávky zelí očistíme, a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme do vany nebo jiné větší nádoby (pokud necháme košťály, musíme je před krouháním několikrát naříznout). Pak posypeme solí a kmínem, lehce promícháme a postupně plníme do kameninových nádob (soudků), které Vám nabízíme v různých velikostech. Při plnění krouhané zelí ručně udusáme, nebo ji ve větších kameninách sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno. Ve velkém zeláku je vhodné zelí v soudku zatížit, třeba i tak, že zelí překryjeme čistou utěrkou, položíme na ni talíř a na něj dáme důkladně omytý kámen. Pak převařenou vodou zalejeme žlábek soudku pod víkem aby k zelí nemohl vzduch. Zelí necháme 1-3dny při teplotě asi 20°C a pak jej přemístíme do chladnější místnosti, nejlíp s teplotou 10–15°C. Po celou dobu kvašení kontrolujeme zda je zelí stále zatopeno a zda je ve žlábku soudku stále voda. Není-li zelí pod vodou, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20g soli na 1l vody a necháme vychladnout).